Wysokość dziennej stawki żywieniowej wynosi 10,00 zł, w tym:
śniadanie 3,00 zł,
obiad 4,50 zł,
podwieczorek 2,50 zł.
Godziny posiłków to:
śniadanie 9:00
obiad 12:00
podwieczorek 14:15
Alergeny
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut);
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie);
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczany;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, sól o minimalnej zawartości, cynamon, kminek, bazylia, gałka muszkatołowa, liść lubczyku, tymianek, imbir, czosnek, kolendra, kurkuma, goździki.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Zasady żywienia
POSIŁKI SĄ PRAWIDŁOWO ZBILANSOWANE POD WZGLĘDEM WARTOŚCI ODŻYWCZYCH DLA ZAPEWNIENIA PRAWIDŁOWEGO ROZWOJU DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM.
- Posiłki przygotowywane są ze świeżych produktów;
- Wszystkie posiłki przygotowywane są na bieżąco, bez stosowania gotowych półproduktów;
- Do gotowania używa się naturalnych przypraw, nie zawierających glutaminianu sodu;
- Do surówek dodaje się oliwę z oliwek, z pierwszego tłoczenia;
- Ciasto podawane na podwieczorki jest pieczone w przedszkolu;
- Dzieci codziennie otrzymują na drugie śniadanie oraz do podwieczorku owoce lub warzywa;
- Dwa razy w tygodniu na drugie śniadanie podajemy dzieciom mix owoców (dzieci mają do wyboru kilka gatunków owoców);
- Zachęcamy dzieci do picia wody mineralnej;
- W roku szkolnym 2025/26 ponownie dzieci będą sobie same przygotowywały śniadania spośród produktów przygotowanych w formie tzw. bufetu szwedzkiego pod hasłem “JESTEM KUCHARZEM”, w terminach podanych na bieżąco w przedszkolnym jadłospisie.
