Wysokość dziennej stawki żywieniowej wynosi 10,00 zł, w tym:

śniadanie 3,00 zł,

obiad 4,50 zł,

podwieczorek 2,50 zł.


Godziny posiłków to:

śniadanie 9:00

obiad 12:00

podwieczorek 14:15

Alergeny

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut);

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz produkty przygotowane  na ich bazie);

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczany;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.


Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, sól o minimalnej zawartości, cynamon, kminek, bazylia, gałka muszkatołowa, liść lubczyku, tymianek, imbir, czosnek, kolendra, kurkuma, goździki.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Zasady żywienia

POSIŁKI SĄ PRAWIDŁOWO ZBILANSOWANE POD WZGLĘDEM WARTOŚCI ODŻYWCZYCH DLA ZAPEWNIENIA PRAWIDŁOWEGO ROZWOJU DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM.

  • Posiłki przygotowywane są ze świeżych produktów;
  • Wszystkie posiłki przygotowywane są na bieżąco, bez stosowania gotowych półproduktów;
  • Do gotowania używa się naturalnych przypraw, nie zawierających glutaminianu sodu;
  • Do surówek dodaje się oliwę z oliwek, z pierwszego tłoczenia;
  • Ciasto podawane na podwieczorki jest pieczone w przedszkolu;
  • Dzieci codziennie otrzymują na drugie śniadanie oraz do podwieczorku owoce lub warzywa;
  • Dwa razy w tygodniu na drugie śniadanie podajemy dzieciom mix owoców (dzieci mają do wyboru kilka gatunków owoców);
  • Zachęcamy dzieci do picia wody mineralnej;
  • W roku szkolnym 2025/26 ponownie dzieci będą sobie same przygotowywały śniadania spośród produktów przygotowanych w formie tzw. bufetu szwedzkiego pod hasłem “JESTEM KUCHARZEM”, w terminach podanych na bieżąco w przedszkolnym jadłospisie.
Przewijanie do góry